Kenya

Özellikler

  • Çekirdek Tipi: SL28, SL34, Ruiru 11
  • Tadım Notları: Şekerleme, limon, badem, 
  • Aroma (Koku): Şekerleme, limon, badem
  • Gövde: Orta 
  • Yetiştiği İrtifa: 1400m
  • Hasat Dönemi: Kasım – Aralık
  • İşleme süreci: Yıkanmış
  • Asidite: Orta
  • İçim: İlk yudumda badem tadı oldukça kendini belli ediyor, iki üç yudum sonrasında ise limon tadı kendini hissettiriyor ve sonrasında kendine bağlayıcı bir tat oluşturuyor.

 

Kenya, Afrika kıtasının doğusunda yer alan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşuları; Güney Sudan, Uganda, Somali, Tanzanya ve Etiyopya’dır. Hint Okyanusu’na kıyısı olan ülkenin başkenti Nairobi’dir. Kenya kahvesi dünyada popüler olan kahve türlerinden birisidir. 1700 ile 1800 metre arasında yetiştirilir. Topraklar volkanik açıdan oldukça zengindir.160 Bin hektarlık büyüklüğe sahip bir alanda üretim yapılmaktadır. Arabica türünde olan Kenya kahvesi Kasım-Aralık aylarında hasat edilir. Kenya’nın yüksek yaylalarında yetişen kahve gövde olarak zengin ve ağır, asitlik açısından parlak ve kokulu bir aromaya sahiptir.

 

 

Ülkenin konumu yılda iki hasata izin verir. Hasat sırasında hastalıklı ve zarar görmüş kahve taneleri ayrılır. Sağlıklı mahsül otuz altı saate varan bir fermantasyon sürecinden geçirilir. Bu aşamanın amacı kahve tanelerinin üstünde biriken sümüksü ve şekerli tabakadan kurtulmaktır. Bu adımdan sonra mahsüller kurutularak öğütülmeye gönderilir.

Kenya dünyanın en gelişmiş kahve endüstrilerinden birisine sahiptir. Üretim, işleme, öğütme ve pazarlama gelişmiş Kooperatifçilik sistemi ile yürütülür. 20. yüzyıl da kahve ile tanışan Kenya günümüzde 100 milyon ton yıllık üretimle dünya 16.’sıdır. Ayrıca başarılarının anahtarı olduğunu düşündükleri Açık Artırma İhracatı sistemini sürdürmektedirler. Kahve üretiminden 150 Bin çiftçi ve yaklaşık 6 milyon Kenyalı gelir elde etmektedir. Üretimin üçte ikisini küçük ölçekli üreticiler sağlarken üçte birini büyük tarlalar karşılamaktadır. Kahvenin bu denli önemli bir ürün olmasına karşın Kenyalı kahve çiftçileri sosyo-ekonomik faktörler göz önüne alındığında dünyanın fakirleri kısmında yer alırlar.

 

 

Kenya kahvesi boyut olarak üçe ayrılır. Bunlar E(Elephant), PB(Peaberry), ve AA’dır. AA piyasada bulunan en yaygın Kenya kahvesi türüdür. Çapı 7.2 mm’dir. Kenya AA kahvesi dünyada genellikle en parlak kahve çekirdeklerinden biri olarak değerlendirilir. Ancak bu durum kahve severler arasında tartışılsa da kahve uzmanları tarafından en çok tercih edilen kahve türlerinden birisidir.

Kenya AA kahvesi yüksek talep alması ile iyi bir derecelendirmeye sahiptir. Kenya AA’nın kalitesi tek kökenli olarak satılmasından yani harmanlarda sık olarak kullanılmayışından gelir. Piyasadaki arz ve talep dengesine göre yılın belirli dönemlerinde fiyat dalgalanmaları görülebilir.

 

 

Kenya AA kahvesinde doğal bir parlaklık kazanması ve tat açısından kahvenin kavrulması dengeli olmalıdır. Koyu kavrulan kahve çekirdekleri aroma kaybına uğrasa da bu tüketim şeklini tercih eden kişiler de vardır. Kenya kahvesi de diğer tek kökenli Arabica kahvelerde olduğu gibi taze kavrulmuş olması eski olanlarına göre daha iyi tatlar vermektedir. Kenya kahvesi yapı olarak güçlü asiditeye sahiptir. Narenciye ve limon kabuğu tatlarını andırır.

 

Kenya
Kenya