Guatemala

Özellikler

  • Çekirdek Tipi: Arabica (Bourbon, Caturra, Pache)
  • Tadım Notları: Tatlı Çikolata
  • Aroma (Koku): Çikolata
  • Gövde: Yüksek
  • Yetiştiği İrtifa: 1350m ve üstü
  • Hasat Dönemi: Aralık-Mart
  • İşleme süreci: Yıkanmış, güneşte kurutulmuş
  • Asidite: Orta

Airline tickets bound for Guatemala (GUA) | Avianca Airlines

 

Gutemala, Orta Amerika’da yer alan bir ülkedir. Ülkenin güneyinde El Salvador, doğuda Honduras, kuzeyinde ise Meksika vardır. Başkenti Guatemala’dır. Ayrıca karayip denizi ve büyük okyanusa kıyısı vardır. Dünyadaki kahve üretiminde onuncu sıraya sahiptir. Ürettikleri kahvenin yarısından fazlası ABD’ye ihraç edilmektedir. Bu denli güçlü bir pazarı elinde bulundurmasına rağmen halkını büyük çoğunluğu yoksuldur.

Üretimi 3.700.000 torba civarındadır. En iyi Guatemala kahvesi baharat ve tütsü tatları ile öne çıkar ve bu özelliği ile kendisini diğer bütün kahvelerden ayrılmaktadır. Yoğunluklu olarak çok asitli olup, baharat ya da tütsülenerek asitliğe katkıda bulunulabilir. En hoş Guatemala kahvesi orta ile tam olgunluk arasında olup, tat bakımından oldukça zengin ve karakteristiktir.

 

Kahve Severler Buraya – Evde Kahve Demleme Yöntemleri / #evdekal | Oku -  Gez - Paylaş; Dünya Seninle!

 

Guatemala, 1700'lerin başında kahve ile tanıştığında ilk süs bitkisi olarak kullanılıyordu. Ülke doğal boya endüstrisini sentetik boyaya kaptırması ile yeni bir sektör arayışına girdi. 1860'lı yıllarda hükümet kahve tarlalarını teşvik ederek kahveyi bir sektör haline getirdi. 1960 yılında kurulan Anacafe (Asosiacion Nacional Del Cafe) ile mevcut ve yeni çiftçilere finans, araştırma ve pazar desteği sunmaya başladı. Ayrıca yüz yirmi beş binin üzerindeki üreticilerin yaşam standartlarını iyileştirmeye yönelik çalışmalar da yapmaktadır.

Guatemala’nın farklı iklimli yapısı guatemala kahvesinin farklı tatlar almasına neden olmuştur. Guatemala kahvesi yedi ana bölgede büyümektedir. Bunların içinde Antigua, Huehuetenango ve Atitlan ön plana çıkan bölgelerdir. Her bölge kendi yetişme koşullarını ve mikro iklimini içinde barındırır. Antigua kahveleri, yanardağ eteklerinde az yağmur alan ve çok güneş gören yerlerde yetiştirilir. Huehuetenango kahveleri ise Meksika sınırının eteklerinde en yüksek rakıma sahip yerlerde yetişir. Atitlan kahveleri ise volkanik topraklarda yetiştirilir. Bu kahveler ilaç kullanılmadan doğal gübre ile korunur. Bu bölgenin kahveleri lezzeti açısından ceviz ve çikolatayı andırır. Guatemala’nın iklimi çok yağış almakta ve nem oranı yüksektir. Bu yüzden çiftçiler kahveleri ıslak işlem yöntemi ile işlemektedirler. Bu da kahvenin doğal asitliğini ortaya çıkarmaktadır. Guatemala kahvesi acı kakao, sütlü çikolata, fındık tatlarını içinde barındırır.

 

 

Nuevo Oriente Kahve Bölgesi

Doğu Guatemala ile Honduras sınırında yer alır. Killi ve volkanik topraklar açısından zengindir. 1300 metre ile 1600 metre arasında yetişir. Yıllık ortalama 1900 mm yağış alır. Sıcaklık değerleri 18 ile 25 derece arasındadır. Kahve hasadı aralık ayından mart ayına kadar sürmektedir.

Atitlan Kahve Bölgesi

Pasifik okyanusunu gören, üç yanardağla çevrili ve Atitlan Gölü’nün çevresindedir. Her ay ortalama 50 mm yağış alır. Bölge zengin aromatik lezzetleri ile tanınır. Tarlaların gübrelenmesi organik maddeler ile yapılır. Kahve çekirdeklerini ıslak işlemden geçiren çiftçiler Atitlan Gölü’nün suyunu kullanır. 1200 ile 1700 metre arasında yetişen kahvelerde zararlı böcek ve hastalıklara çok az rastlanmaktadır.

Fraijanes Kahve Bölgesi

Ermita Vadisi’ni çevreleyen bölgede yetişir. 1200 ile 1500 metre arasında yetiştirilir. Bölgedeki toprağın volkanik yapısı kahvenin tadının mükemmel olmasını sağlamıştır. Bölgenin potasyum değeri yüksek toprağından birinci sınıf Strictly Hard Bean dereceli kahveler üretilir.

Antigua Kahve Bölgesi

Bölgede yetişen kahveler sert çekirdeklidir. Yıllık sıcaklığı 19 ile 22 derece arasındadır. Bölgenin geçirdiği kuru ve yağışlı dönemler kahvenin olgunlaşmasını sağlar. Ocak ayından mart ayına kadar hasat edilebilir.

Huehuetenango Kahve Bölgesi

1500 ile 1800 metre arasında yetiştirilir. Meksika sınırında bulunmasından ötürü, Meksikanın Tehuantepec ovasından gelen sıcak ve kuru rüzgarlar kahve bitkilerini donmaya karşı korur. Ocaktan nisana kadar hasat edilir.

Rainforest Çoban Kahve Bölgesi

Ülkenin kuzeyinde nemli ve subtropikal ormanlarla kaplı bir bölgededir. Bölgenin kahveleri sert çekirdeklidir. 1300 ile 1500 metre arasında yetiştirilir. Hasat dönemi mart ile aralık arasıdır. Bölgedeki toprak kil ve kireçtaşı ile kaplıdır.

Volcan San Marcos Kahve Bölgesi

Guatemala kahvesi üreten bölgeler içinde ilk hasada başlayan yerdir. Hasat dönemi aralık ayından mart ayına kadar sürer.

 

Guatemala
Guatemala